Ceramic Wood Stove

A kandallók melegen hengerelt acéllemezből készülnek, a tűztér 4 mm vastag lemezből, a test 2 vagy 3 mm-es lemezből, hegesztéssel.

Az erős hő terhelést kapó rostély minden esetben öntöttvasból van.

A tűzteret tűzálló „ vermiculitból”  készült lapokkal béleljük ki, ami megakadályozza, hogy a tűz

 kárt tegyen a vas elemekben.

A kandallókat nagy sebességű acélszemcse sugárral tisztítjuk le, ami eltávolít minden zsírt, olaj, por és rozsdás szennyeződést a felületről, majd azonnal festjük.

Így a festés stabilan a testen marad. 600 C fokig hőálló festéket használunk főleg fekete színben, de a szürke minden árnyalata és egyéb színek is elérhetőek.

A kandallók üvegezése 4 mm-es hőálló kerámiaüvegből készül, mely hő hatására nem törik, és nem deformálódik.

A kandallók tömítettségéről azbesztmentes, üvegszálas tömítő zsinórok gondoskodnak, hogy a levegő csak szabályozhatóan, és a megfelelő helyen juthasson a tűztérbe.

A kilincsek és levegőszabályzó gombok készülhetnek rozsdamentes acélból, illetve krómozott, aranyozott, vagy festett felülettel.

A kandallókba a levegő három irányból áramolhat be, szabályozhatóan.

Az első alul a rostélyon keresztül, a második az üveg fölső részénél kialakított beáramló nyíláson át. Ez az áramló levegő gondoskodik az üveg tisztán maradásáról égés közben. A harmadik (nem minden kandallónál) a tűztér hátfalában elhelyezett nyílásokon keresztül áramlik egyenesen az égéshez, és annak hatékonyságát javítja.

A kiáramló égéstermék nem közvetlenül jut a kéménybe, hanem lángterelő lapok között kanyarogva jut ki, ami meghosszabbítja az útját, több időt hagy, hogy leadja a meleget, ezáltal javítja a kandalló hatásfokát. A kandallóink általában három lángterelő lappal rendelkeznek A lángterelők szintén tűzálló „ vermiculit”  lapokból készülnek.

A kandallók égési tulajdonságait a TÜV német intézet tanúsítja, és megfelelnek a szigorú német, svájci és osztrák előírásoknak is.

Ezek jóval szigorúbbak, mint az egységes európai szabvány EN 13240.

 

                                                           VERMICULIT

                                        Vermikulit tűztérburkolat

Vermikulitot természetes csillámpalából (Al-Fe-Mg-szilikát) kapunk. Ezt követően kitágulás útján, egy féregalakú görbe granulátumban, millió parányi légréteggel átalakul.

A granulátumot ezt követően lemezzé préselik. Egy zárt légpárnán keresztül a vermikulit lemez nagyon rossz hővezető. A samottal ellentétben

döntő előnye, hogy az égéshőt a kandallóban jelentősen fokozni tudja. Ezáltal lehetséges, ahogy fent leírtuk, a legjobb hatásfok és a legcsekélyebb káros anyag kibocsátás elérhető legyen. A vermikulit táblák különböző prés sűrűséggel (az alacsony sűrűségű magas levegőtérfogattal rendelkezik és ezzel jobb a hőszigetelés) és különböző vastagságban léteznek.

 A tűztérburkolatot folyamatos fűtés esetén kb. minden 3. évben cserélni kell. A repedt vermikulit táblát nem szükséges mielőbb kipótolni – majd csak akkor kell kicserélni, ha az alatta lévő fémtest szabadon van. A vermikulit tábla azbeszt mentes és nem mérgező.